Kortsluiting op het elektriciteitsnetwerk?
De energietransitie is voor iedereen onderwerp van gesprek. Nederland heeft de ambitie om in 2050 alleen nog energie uit duurzame bronnen te gebruiken. Deze ambitie brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Alle opgewekte elektriciteit moet getransporteerd worden via het elektriciteitsnetwerk. Daar knelt het, waardoor steeds vaker duurzame energieprojecten vertraagd worden of niet doorgaan.
Energietransitie heeft ook gevolgen voor de gemeentelijke duurzaamheidsdoelen. Als de energievoorziening niet stabiel is heeft dat gevolgen voor de aantrekkelijkheid van de gemeente als vestigingsplaats. De gemeente wil graag een aantrekkelijke locatie zijn en blijven voor ondernemers, nieuwe woonwijken realiseren en aan de elektriciteitsvraag kunnen voldoen.
Nederland krijgt steeds vaker te maken met overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Dit zal leiden tot storingen en uitval. In steeds meer gebieden worden door de netbeheerders netcongestie afgekondigd. Dit betekent dat de vraag naar transport van elektriciteit groter is dan de transportcapaciteit van het netwerk. Er zal daarom steeds vaker een transportbeperking worden opgelegd, waardoor plannen voor grootschalige opwekking van energie door bv. zonneweides en/of windmolens stil komen te liggen. Niet alleen heeft dit consequenties voor zonneweides en /of windmolens. Ook bedrijven kunnen hiermee te maken krijgen. Het komt steeds vaker voor dat bedrijven langere tijd via aggregaten hun energievraagstuk moeten oplossen. Ook publieke gebouwen hebben hier mee te maken. Zo kan het gebeuren dat een zwembad langer dan normaal moet wachten op een aansluiting, waardoor elektriciteit moet worden opgewekt via aggregaten. Dit past niet binnen de gemeentelijke ambitie om gebruik te maken van duurzame energiebronnen.
De netbeheerders zijn de komende jaren druk in de weer om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit. Het netwerk wordt uitgebreid en dit betekent dat er meer middenspanningsstations noodzakelijk zijn. Verwachting is een uitbreiding van 3x zoveel middensspanningsstations. Al deze stations zullen ook een verbinding van middenspanningskabels nodig hebben. En de woningen/bedrijven die hierop aangesloten worden hebben weer een laagspanningskabel nodig. Gemiddeld zal er per plaatsen van een MS station ook ongeveer 600 tot 1000 meter kabel aangelegd moeten worden. De impact zal groot zijn voor de overlast in de openbare ruimte. Aan de gemeente de taak om zich hierop voor te bereiden. Een niet gemakkelijke opgave, vooral ook omdat er meerdere opgaven liggen waar de gemeenten mee te maken hebben.
Bona fortuna cum provocatione
Jan Kruithof
Regisseur ondergrondse infrastructuur
jkruithof@legal-infra.nl
06- 21630460