Is nutsoverleg nodig als bomen boven een kabel- of leidingtracé worden geplaatst?
Op de Lansinkweg stonden bestaande bomen die gekapt moesten worden omdat deze slecht waren.
De bomen stonden in het trottoir waaronder het vol lag met kabels en leidingen en waar een riool ligt; géén ideale groeiplaats.
Bij de herinrichting heeft de gemeente uiteraard gekeken of er ruimte was binnen het profiel om bomen anders te positioneren.
Hiervoor was helaas géén ruimte; iets dat vaker voorkomt in de stedelijk gebied.
Vanuit de groene ambitie (leefbaarheid/klimaatadaptie) in de stad is ervoor gekozen om de bomen weer plek te geven in het profiel.
Wanneer een situatie als deze zich voordoet; is de gemeente dan verplicht om een ‘vooroverleg’ nuts in te plannen?
Of moet zij een melding van de werkzaamheden doen?
Bij een bestaand profiel waar géén bomen staan; waar wel mogelijk een wens is, moet de gemeente dan ook een ‘vooroverleg’ nuts inplannen?
Soms komt de gemeente een gasleiding tegen met een erg brede contour (met alarmbellen) waarbinnen niets mag.
Hoe zit dit? Kan de gemeente bijvoorbeeld aan de rand van de contour soms al aan de andere kant van een pad nog wel een keer wat aanplanten?
Onze reactie hierop is:
Bomen in relatie tot kabels en leidingen is een lastig onderwerp. Steeds vaker speelt dit probleem op en dan met name wie verantwoordelijk is in het licht van de aanwezige of toekomstige wortelgroei. Is de gemeente als eigenaar verantwoordelijk voor wortels om kabels en leidingen of is het een onderdeel van een verlegproces? Dit kan per situatie verschillen. Feit is dat je elkaar hierin moet vinden, omdat juist bij het planten van bomen de mogelijkheid bestaat om als gemeente samen met de nutspartijen te anticiperen op toekomstige problemen. Wellicht volstaan worteldoeken of andere maatregelen. Hier kom je in gezamenlijk overleg achter. Is een vooroverleg verplicht? Nee. Is het wenselijk? Ja. Wij raden dan ook aan om zeker hierover in overleg te treden.
Ten aanzien van de andere vraag gaan wij er vanuit dat het ziet op een gasleiding die planologisch vastgelegd is. Dit wil zeggen dat er in het bestemmingsplan een belemmeringsstrook voor de gasleiding is opgenomen met een breedte van (normaal gesproken) 5 meter. Het vastleggen van een dergelijke belemmeringsstrook is voor bepaalde (gas)leidingen wettelijk verplicht. In zo’n strook mag niet worden gebouwd of een andere activiteit worden uitgevoerd zonder een vergunning van het college van B&W. Dit betekent niet dat het niet kan, maar dat je eerst een vergunning nodig moet hebben (van je eigen gemeente dat aangevraagd kan worden via het Omgevingsloket). In veel bestemmingsplannen staat aangegeven dat zo’n vergunning wordt verleend als de netbeheerder (Gasunie andrikofarmakeio.com!?) een positief advies verleend. Wij raden aan om via ruimtelijkeplannen.nl de check te (laten) doen of op dat adres een dergelijke vergunning benodigd is.